+31(0)30 88 879 27 office@bebright.eu

In alle gemeentelijke plannen over de transformatie van het sociaal domein staat wel iets over de eigen kracht, de eigen regie van de burger. Heel mooi natuurlijk, maar hoe doe je dat nou op een goede manier? Via de methodiek van Design Thinking, door BeBright vertaald naar de eigen methode Social Service Design, duik je in de leefwereld van klanten en ontdek je verrassende inzichten over de vele verschijningsvormen van de eigen kracht van burgers.

BeBright heeft samen met de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam op basis van de Design Thinking methodiek onderzoek gedaan naar de leefwereld van ouders met kinderen met een beperking.

Het start met empathie

Een van de belangrijkste uitgangspunten van Design Thinking is het inleven in de klant. Vanuit empathie (of liefde) voor de ander is het mogelijk om het leven van die ander te begrijpen. Zo kun je snappen wat hun leven makkelijk en moeilijk maakt en welke mogelijkheden er zijn om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Een echt gesprek

Een tweede voorwaarde is een echt en open gesprek met elkaar. Dus niet een keukentafelgesprek waarbij de opdracht van de gemeente lijkt te zijn om zo weinig mogelijk hulp te verstrekken en het over te laten aan het netwerk, maar een goed en ‘ongescript’ gesprek over het dagelijks leven en wat er nodig is om het beste uit het (gezins)leven te halen.

Klantinzichten

We hebben samen met de gemeenten en de professionals al veel gezinnen gesproken. Ondanks de initiële terughoudendheid van enkelen (“wat voegt dit toe, we kennen die gezinnen toch eigenlijk al, stel dat ze nog meer hulp willen, terwijl we moeten bezuinigen”) leveren de gesprekken veel mooie inzichten op. Het zijn bovendien prachtige gesprekken waarbij de ouders graag vertellen over het gezinsleven en wat dat mooi, en soms moeilijk maakt.

Deze gesprekken zijn ook een op een door te vertalen naar kansen voor innovaties voor de gemeente. Neem bijvoorbeeld de volgende twee praktische voorbeelden:

  1. Bouw op aanwezige eigen kracht en zelfredzaamheid

Iedereen die we spraken lost al veel op via een eigen netwerk van ouders, grootouders, vrienden, buren of lotgenoten. De gemeente en de formele hulpverlening is maar een deel van de oplossingen voor deze gezinnen. De extra zorg via de gemeente is wel nodig om het soms zeer complexe gezinsleven draaiende te houden. De gemeente hoeft alleen maar de eigen kracht te ondersteunen en een extra zetje te geven. Dat extra zetje kan wel wat makkelijker worden gemaakt door verbetering van de informatievoorziening en het vereenvoudigen van de papierwinkel. Hiermee worden veel frustraties bij de klant en geld bij de gemeente bespaard.

  1. Maak werken mogelijk

De ouders hebben allemaal een baan. Het hebben van werk is voor hen heel belangrijk naast het gezinsleven. In het werk kunnen ouders gewoon collega zijn. Deze ouders vragen soms wat meer flexibiliteit van hun werkgever omdat ze vaker mee moeten met hun kind. Een werkgever die dit begrijpt en een gemeente/zorgverleners die hier rekening mee houden zorgen er ook voor dat deze ouders kunnen blijven werken. Dat werk geeft hen voldoening, identiteit, gezondheid en inkomen. Allemaal redenen om het werkende leven mogelijk te blijven maken.

Van idee naar actie

De volgende stap in Social Service Design is om de klantinzichten om te zetten in actie. Die actie bestaat uit het ontwikkelen van een eenvoudig prototype van de nieuwe of verbeterde dienst. Het prototype mag best houtje-touwtje zijn, het enige doel is om te testen of het idee werkt. Want alleen door het in de praktijk uit te proberen ontdek je of en hoe het werkt. Deze testen helpen je om de dienst te verbeteren totdat het goed genoeg is om grootschalig te implementeren.

Deze trial and error fase helpt om kleinschalig en zonder grote kosten ervaring op te doen. Het test ook (of vooral) het bestaande systeem van gemeente en aanbieders die soms de grootste moeite kunnen hebben met schijnbaar kleine veranderingen.

Tansformatie in de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam

De drie gemeenten zijn inmiddels zo enthousiast over de resultaten van social service design, dat ze besloten hebben om er een vervolg aan te geven. Samen met ouders en aanbieders worden er op de thema’s diagnose, informatievoorziening en herindicaties concepten uitgewerkt tot werkbare oplossingen. Hiermee lopen deze gemeenten voorop in het omzetten van hun beleidsplannen in concrete acties die veel opleveren voor de gezinnen, de gemeenten en de zorgorganisaties.

Wilt u ook vooroplopen in de transformatie van het sociaal domein en een Social Service Design project in uw gemeente starten? Neem dan contact op met Joost Kadijk via joost.kadijk@bebright.eu