Vind jij ook dat een groenterijke, relaxte en sociale lunch gezondheidswinst kan opleveren? En daarnaast kan bijdragen aan kansengelijkheid en duurzaamheid en mogelijkheden biedt voor de (regionale) economie? Sluit je dan aan bij zo’n 50 Nederlandse organisaties die zich de komende jaren willen inzetten om de Nederlandse lunchcultuur ‘rijker aan groente’ te maken.
Nederlandse lunchcultuur
De Nederlandse lunchcultuur kenmerkt zich door de ‘boterham met kaas, vlees en zoet’ en weinig tot geen groente. Slechts 16% van de volwassenen eet voldoende groenten[1]. Nederlanders eten vooral groenten bij de avondmaaltijd. Wetende dat we de norm van 250 gram groenten per dag in de avondmaaltijd niet halen[2], is het eten van meer groenten bij de lunch een goede oplossing. Ook eten Nederlanders de lunch in korte tijd op (21 minuten) en vaak achter het bureau of onderweg. Samen eten zorgt voor sociale verbinding en als we er de tijd voor nemen voelen we ons fitter en eten minder snel te veel. Met een andere lunchcultuur valt dus veel gezondheidswinst te behalen.
De Nederlandse lunchcultuur veranderen is echter niet zo makkelijk. Gelukkig liggen er kansen in de school- en werkomgevingen. Er zijn al verschillende goede voorbeelden en initiatieven. Denk bijvoorbeeld aan de Gezonde Basisschool van de Toekomst en Tommy Tomato; beide zorgen voor gezonde lunch op school. Of aan Healthy Fridge en SLA, die gezonde lunches verzorgen op het werk.
Lunch op scholen is ook een actueel onderwerp in de politiek. Stijgende energiekosten en toenemende inflatie heeft geleid tot een motie van Kamerleden Dassen en Paternotte over het bieden van een maaltijd op school[3]. Als gevolg van deze motie is er eenmalig 100 miljoen beschikbaar gesteld voor een gezonde maaltijd aan leerlingen op scholen in het basis- en voortgezet onderwijs in kwetsbare wijken. Hopelijk een opmaat naar meer blijvende stimulering van een gezonde lunch op scholen.
Een gezonde lunchbeweging
In de afgelopen maanden hebben zo’n 50 organisaties met elkaar gesproken over het starten van een beweging om een groenterijke, relaxte en sociale lunch te promoten in Nederland. Agrariërs, producenten, supermarkten, cateraars, consumenten- en werkgeversorganisaties, financiers, koepel- en kennisorganisaties, NGO’s en overheidsorganisaties.
Op de eerste bijeenkomst in oktober bleek dat er bij veel partijen animo is om op een creatieve en prikkelende manier het onderwerp – de groenterijke, relaxte en sociale lunch – op de kaart te zetten en te agenderen in Nederland. Tijdens de tweede bijeenkomst is gesproken over doelstellingen en mogelijke activiteiten voor 2023 en 2024. Denk bijvoorbeeld aan een ‘conceptenkaart’, om het scholen makkelijk te maken een lunchconcept te kiezen dat bij hen past. Of een award voor werkgevers die een groenterijke lunch faciliteren aan werknemers.
Er is gekozen voor een brede scope om de vele aspecten van lunch mee te nemen in de aanpak. Deze kaart geeft een overzicht van alle thema’s die raken aan een groenterijke, relaxte en sociale lunch. Denk hierbij aan de betekenis van eten, eetcultuur, de voedselomgeving en het (regionaal) voedselsysteem, de relatie tussen voeding en gezondheid en vitaliteit. De kaart laat zien dat het effect van anders lunchen – naast gezondheid – ook bij kan dragen aan kansengelijkheid en duurzaamheid en mogelijkheden biedt voor de (regionale) economie.
Wil jij meer weten over deze beweging? Of wil jouw organisatie aansluiten? Neem dan contact op met Marjolein via marjolein.geurts@bebright.eu.
Interessant artikel? Meld je dan hier aan en ontvang elke 2 maanden de BeBright nieuwsbrief.
[1] Berekend op basis van norm Richtlijnen Goede Voeding 2015, Gezondheidsraad
[2] Nederlandse voedselconsumptiepeiling 2012-2016
[3] Motie van de leden Dassen en Paternotte, 22 september 2022
Meer weten?
Neem vrijblijvend contact op!

Marjolein Geurts
+31(0)6 46860905
marjolein.geurts@bebright.eu