Het bewustzijn over onze ontoelaatbare hoeveelheden verspilling is de afgelopen jaren gelukkig flink gegroeid. De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks bijna 50 kg goed voedsel, ter waarde van ongeveer € 150 per persoon weg, aldus Wageningen Universiteit. Daarnaast wordt er voedsel verspild tijdens of na het oogsten, tijdens transport, opslag of verwerking en door supermarkten en horeca.  In Nederland wordt € 4,4 miljard aan voedsel ‘vermijdbaar’ verspild, dat wil zeggen voedsel dat we eigenlijk hadden kunnen eten. Onvermijdbaar voedselverlies gaat over voedsel dat niet te consumeren is, zoals schillen, botten en pitten. We verspillen vooral brood, zuivel, groente, fruit, vlees en aardappelen. We gooien groente weg die bijvoorbeeld niet aan de kwaliteitseisen voldoet door een bruin plekje, gaan verkeerd om met houdbaarheidsdata of slaan te veel eten in.

Productie van voedsel en dan met name van vlees, zuivel en groente vormt een grote belasting voor het klimaat. Minder voedselverspilling draagt dan ook direct bij aan een lagere CO2-uitstoot en minder watergebruik.Steeds meer ondernemers in food & agro, productie, verwerking, bewerking en retail denken na over het voorkomen van verspilling, het hergebruiken van voedsel en reststromen voor mens en dier en hoe van ‘afval’ weer grondstof te maken. Ook de consument is aan zet. De Verenigde Naties hebben met de Sustainable Development Goal 12.3 afgesproken dat het aantal kilo’s dat wereldwijd per persoon wordt verspild, in 2030 is gehalveerd. Het Nederlandse doel is 25 kilo minder verspilling per persoon. Doe je mee?

Harry Smittenberg – fotograaf
‘De esthetiek van gft-afval zag ik al langer, zonder me er echt bewust van te zijn. Schoonheid wordt vaak niet gezien in gewone dingen, omdat ze zo gewoon zijn. Maar de schoonheid is er wel, ook in afval. Ik fotografeer gft-bakjes, op het mooiste moment en vlak voordat de inhoud de kliko ingaat, om gecomposteerd te worden en voeding te zijn voor nieuw gewoon mooi leven.’

Harry Smittenberg is fotograaf en filmer uit de Utrechtse wijk Zuilen. Hij maakt portretten, reportages en autonoom werk. Hier exposeert hij met foto’s van zijn groente- fruit- en tuinafval. Deze gft-bakjes, die hij de afgelopen jaren bijna elke dag fotografeerde, vormen een reeks kleurrijke kunstwerken die een verrassend perspectief bieden op alledaags afval.

De foto’s van de gft-bakjes zijn te koop. Meer informatie op www.harrysmittenberg.nl