< naar blogoverzicht

Met jongeren in gesprek over sociaaleconomische uitdagingen in de Dommelstreek

2017-06-23 15:02:26 / by bebright

Waar richt je je op bij het versterken van sociaaleconomische kracht van een regio? Wat is er nodig voor een prettige omgeving om te wonen, werken en recreëren? Vraag het jongeren! Jongeren zijn tenslotte de toekomst en willen graag meedenken over dingen die hen aangaan. Om een beeld te krijgen van uitdagingen zijn wij in opdracht van Rabobank Dommelstreek met jongeren uit de regio op het Strabrecht College (Geldrop, Nuenen en Heeze-Leende) in gesprek gegaan over hun behoeften en hun dromen, en waar zij wakker van liggen.

Verplaatsen in de leefwereld van jongeren is belangrijk voor succes

Hoe kan je jongeren het beste bereiken? Om hen te bereiken hebben wij gezocht naar manieren om aan te sluiten bij hun belevingswereld en ons goed in te kunnen leven. Door open vragen te stellen, interactie te zoeken, gebruik te maken van visuele en actieve werkvormen hebben we naast een leuke ochtend ook een leerzame ochtend ervaren. We zijn van deze jongeren een beter gaan begrijpen wat hen beweegt. De jongeren hebben op hun beurt kunnen meedenken en hun mening gegeven over onderwerpen die hen aangaan.

Jongeren betrekken leidt tot nieuwe inzichten

In een interactieve sessie zijn wij in gesprek gegaan met vijftien jongeren van het Strabrecht College in Geldrop met uiteenlopende opleidingen en achtergronden. Wij vroegen hen waar zij tegenaan lopen, waar zij behoefte aan hebben, waar zij van dromen en waar zij wakker van liggen. De bijeenkomst heeft ons verschillende inzichten gegeven. Dichtbij staat natuurlijk het gevolgde onderwijs. De jongeren geven hierbij aan flexibiliteit in het vakkenpakket te missen. ‘Als je het pakket gekozen hebt, dan kan je nauwelijks meer een andere richting op’. En dat terwijl de jongeren aan de hand van verschillende vakken juist willen ontdekken welke kant ze in de toekomst op willen gaan.

De jongeren maken zich zorgen over voldoende werkgelegenheid, studieschulden en de mogelijkheden om ook in de toekomst werk, familie, vrienden en sport te combineren. Ook de gezondheid van mensen in hun omgeving, eenzaamheid en de vervuiling van de omgeving zijn dingen die hen bezighouden. Om de regio aantrekkelijker te maken voor jongeren mag er volgens de jongeren wel een en ander gebeuren. Van gezellige tentjes, een bioscoop tot een restaurant dat pizza’s bezorgd.

De inzichten neemt Rabobank Dommelstreek mee bij het ontwikkelen van projecten die bijdragen aan een vitale en duurzame Dommelstreek. Rabobank Dommelstreek is dit initiatief gestart om actief een positieve bijdrage te leveren aan de Dommelstreek als prettige omgeving om te wonen, werken en recreëren. In 2017 ligt de focus hierbij op duurzaamheid, economische vitaliteit en jongeren. Het initiatief in de regio heet Samen Vitaal en heeft inmiddels navolging gekregen in verschillende andere regio’s.

Nieuwsgierig?

Ook geïnteresseerd om met jongeren uit uw regio in gesprek te gaan over het versterken van de sociaaleconomische kracht van een regio? Neem dan contact op met Ellis Boerkamp (ellis.boerkamp@bebright.eu) of Daniel Mogendorff (daniel.mogendorff@bebright.eu).