+31(0)30 88 879 27 office@bebright.eu

Tot 2040 neemt het inwoneraantal binnen de provincie Utrecht toe met ruim 165.000 mensen. Hoe zorgen we ervoor dat dorpen en steden fijne en gezonde plekken blijven? Om te wonen, werken, verblijven en in te recreëren. Op woensdag 27 november 2019 organiseerde BeBright op initiatief van de provincie Utrecht en met hulp van het Institute for Positive Health en RUIMTEVOLK de eerste inspiratiebijeenkomst in een nieuwe driedelige ‘gezonde leefomgeving’-reeks. Bekijk de aftermovie hier. 

De eerste inspiratiebijeenkomst werd gehouden in the Colour Kitchen in Zuilen en stond in het teken van positieve gezondheid – het gedachtegoed ontwikkeld door voormalig huisarts en oprichtster van het Institute for Positive Health, Machteld Huber. Waar gezondheid voorheen werd benaderd als simpelweg de afwezigheid van ziekten, refereert positieve gezondheid naar “het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven”.

In de namiddag werd het evenement feestelijk geopend door gedeputeerde van de provincie Utrecht Rob van Muilekom. Met het publiek deelde hij wat een gezonde leefomgeving voor hem persoonlijk betekent. Zo waardeert hij het dat er veel plekken zijn om lichaamsbeweging uit te oefenen. Plekken die niet alleen gezond zijn om die reden, maar ook omdat men er met andere mensen samen kan zijn. De gedeputeerde staat zelf voor dilemma rondom ruimtelijke ontwikkeling: in de provincie Utrecht moeten de komende 30 jaar 150.000 nieuwe woningen gebouwd worden.

Machteld Huber nam de aanwezigen mee in haar gedachtegoed en hoe zij dit, met haar ervaringen als zowel arts als patiënt zelf, tot de wijdverspreide beweging heeft gevormd die Positive Health vandaag de dag is. Ook spoorde zij het publiek aan om ter plekke zelf het welbekende spinnenweb van positieve gezondheid in te vullen. Vervolgens liet architect Thomas Steensma zien hoe hij in zijn gelauwerde afstudeerproject positieve gezondheid volledig heeft geïntegreerd in een ontwerp voor het havengebied van Delfzijl. Zijn casus was tevens het startschot van de interactieve break-out sessies, waar de deelnemers aan de slag konden met het toepassen van de methodiek.

Tijdens de break-out sessies spatte de inspiratie en energie onder de deelnemers ervan af. Iedereen ging op een plattegrond van een levensechte wijk druk aan de slag met de kleuren van het positieve gezondheid spinnenweb en als het zou kunnen was iedereen nog uren doorgegaan met het uitwisselen van ideeën en ervaringen. Dit gebeurde dan ook zeker op de afsluitende borrel, waar onder het genot van een drankje en heerlijke gezonde hapjes concrete plannen werden gesmeed om onze leefomgeving een gezondere plek te maken.

 

De volgende lezing – de tweede in het drieluik ‘gezonde leefomgeving’ – zal in het teken staan van Wijk- en dorpgericht werken aan een gezonde leefomgeving. Tevens door BeBright georganiseerd in samenwerking met Ruimtevolk, een creatief bureau voor stedelijke en regionale ontwikkeling en tevens onze ‘buren’ op de Jaarbeurs innovation Mile. Directeur Sjors de Vries zal de eerste spreker zijn, waarna je door de initiatiefnemers meegenomen wordt in de inspirerende succesverhalen van de gezonde dorpen Mariënvelde en Leende.

De inspiratiebijeenkomst Wijk- en dorpsgericht werken aan een gezonde leefomgeving vindt plaats op 16 januari 2020 in evenementencentrum Merwestein te Nieuwegein van 16:00 tot 18:45 met aansluitende borrel. KLIK HIER om je aan te melden, er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.