Stelt u zichzelf weleens de vraag welke trends en ontwikkelingen de komende jaren op gemeenten afkomen? Of hoe de arbeidsmarkt zich ontwikkelt in de komende 15 jaar? Of bent u juist benieuwd naar de invloed van ‘big data’ op de dienstverlening? Scenario’s kunnen helpen om antwoord te geven op deze vragen. Daarom verzorgt BeBright in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor medewerkers van gemeenten een Masterclass Scenarioplanning. De eerste reeks in het najaar is al vol, daarom is een tweede reeks nu open voor inschrijvingen.

Toekomstbestendig acteren

Om nieuwe perspectieven te kunnen zien is het van belang om naar de toekomst te kijken. Als strategie- en innovatiebureau ontwikkelt BeBright daarom samen met inwoners, maatschappelijke partijen, beleidsmakers, wethouders en raadsleden een beeld van onze samenleving in 2030. De keuzes die we vandaag maken winnen aan kwaliteit en impact als we deze toetsen aan deze toekomstscenario’s. Met het oog hierop verzorgt BeBright in opdracht van de VNG voor medewerkers van gemeenten de driedaagse masterclass ‘De gemeente voorbij de horizon’.

In deze masterclass verkennen deelnemers en trainers gezamenlijk de trends en ontwikkelingen in onze samenleving de komende 15 jaar. We hebben specifieke aandacht voor de impact op de rol en houding van de gemeente. De deelnemers leren welke methodieken zij kunnen toepassen om toekomstscenario’s te ontwikkelen voor hun eigen gemeente. Het doel is om met elkaar inzichten te ontwikkelen die richting geven aan strategische keuzes. Met andere woorden, hoe kan je als gemeente toekomstbestendig acteren in een wereld vol onzekerheden?

Inzicht in de scenariomethodiek

Het programma is opgebouwd uit een combinatie van kennisoverdracht, training in de scenario methodiek en interactie tussen deelnemers. Naast deze masterclass verzorgt BeBright ook in-company trainingen voor individuele gemeenten op het gebied van scenario-ontwikkeling. Aan de basis voor zowel de masterclass als de in-company training staan de scenario’s ‘De gemeenten van de toekomst’ die BeBright in 2015 heeft ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de VNG.

Nieuwsgierig?

Bent u geïnteresseerd in de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de samenleving die van invloed zijn op uw gemeente en wilt u kennis opdoen van methoden en technieken om toekomstscenario’s te ontwikkelen voor uw eigen gemeente of regio? Neem dan contact op met Maartje Baede (maartje.baede@bebright.eu) of Charlotte Loven (charlotte.loven@bebright.eu). Of schrijf u in bij de VNG Academie.