Met zijn Health Dance Movement is Andrew Greenwood — voormalig balletdanser — een beweging gestart om met dans een positieve impact te hebben op het leven van kwetsbare ouderen. Om hier meer aandacht aan te geven, maakten we op Wereld Alzheimer Dag een mini-documentaire.

Op een bijzondere avond in het Rijksmuseum namen mensen uit de cultuur-, overheids-, wetenschaps-, zorg- en welzijnssector met ons plaats in de eregalerij om te pleiten voor het belang van initiatieven als dat van Andrew. Zijn danslessen zijn bedoeld voor oudere mensen met ziektebeelden zoals dementie, artritis en Parkinson. Deelnemers worden meegenomen in een wereld waarin zij hun aandoening even vergeten en ervaren wat ze nog wél met hun lichaam kunnen doen.

Er is steeds meer aandacht voor deze benadering van ziekte en gezondheid, onder andere dankzij het inmiddels breed omarmde begrip van Positieve Gezondheid. In deze mini-documentaire leer je Andrew en zijn dans kennen; hoor je van neuropsycholoog Erik Scherder en neuroloog Niels Prins wat dansen met de hersenen doet; vertelt de wethouder van Amsterdam-Zuid hoe zij een dementievriendelijke samenleving ziet en maakt en laat Machteld Huber – oprichtster van het Institute for Positive Health – weten hoe zij het dansen met Andrew Greenwood heeft ervaren.

BeBright ondersteunt Andrew Greenwood en zijn stichting Sw!tch2Move al langere tijd, zo maakten we afgelopen jaar een impact framework.

Wil je meer weten over Health Dance Movement? Neem contact op met Charlotte Rekko.