Innovatie vraagt om een andere inrichting van de zorg. Dat was het thema van de eerste Health CatchUP op 24 maart 2022 in de Jaarbeurs in Utrecht georganiseerd door BeBright en de Dutch Health Hub. Tijdens de Health CatchUP stonden #inspireren, #leren en #verbinden centraal. Want het delen van ervaringen, kennis en methodieken is een absolute voorwaarde voor een lerend en daarmee beter zorgstelsel. De Dutch Health Hub bundelde, samen met BeBright, de belangrijkste inzichten van de eerste bijeenkomst. Het volledige artikel is ook hier te vinden.

Delen by default en big daten

Egge van der Poel, data scientist en auteur van het boek Geheelmeesters, trapte de bijeenkomst af met een inspirerend verhaal over ‘delen by default’. “Bij CERN, waar ik met een grote groep internationale collega’s onderzoek mocht doen naar kleine deeltjes, heb ik geleerd hoe belangrijk het is om samenwerking, data delen en een gezamenlijk doel tot de max door te voeren”, hield Van der Poel de deelnemers voor. “Dus een open kennisuitwisseling, waarbij we naast data ook talenten en methodieken delen. Dat idee van ‘Big Dating’ wil ik naar de zorg brengen. Pas als we echt gaan delen, kunnen we leren hoe het voor de volgende patiënt beter kan.”

De bereidheid om te delen is volgens Van der Poel in de zorg van oudsher veel te laag. Deze weigerachtige attitude wordt mede gevoed door cultuurproblemen als protocolfixatie, vinkjescultuur (“een tien voor kwaliteit, maar de patiënt is overleden”), hang naar complexiteit (“waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan”), micromanagement en analysis paralysis (“we blijven maar praten en uitdiepen”). Van der Poels boodschap: “Wissel uit en ga aan de slag! Zelfs kleuters zijn in staat om te experimenteren, te interpreteren en een nieuwe hypothese op te stellen. Tijdens opleiding en werk wordt dat er klaarblijkelijk gaandeweg uit geramd.”

Connected care

Gebrek aan daadkracht valt Isala in Zwolle niet te verwijten. Het ziekenhuis is bezig met de herinrichting van het zorgproces. Kort gezegd komt het erop neer dat straks een kwart van de zorg thuis wordt aangeboden. Inmiddels zijn 25.000 patiënten in het kader van connected care geheel of gedeeltelijk thuis geholpen, goed voor een besparing van naar verwachting €2,5 miljoen.

“Het begon met onze bestuursvoorzitter Rob Dillmann, die een paar jaar geleden duidelijk aangaf welke kant hij op wilde”, aldus Tom Faber, programmamanager Connected Care, tijdens de eerste Health CatchUP. “Covid heeft geleerd dat er veel meer thuis mogelijk is.” Naast leiderschap is ook samenwerking volgens Faber een belangrijke sleutel voor een andere inrichting van de zorg. “Een ziekenhuis alleen kan die transitie niet inzetten. Als je echt stappen wilt zetten, moet je dat in een netwerk doen samen met de huisartsen, thuiszorgorganisaties en zorgverzekeraars.”

Online GGZ

De cijfers die Marjolijn de Kruijf, psychiater en directeur zorg PsyQ, overlegt maken duidelijk dat ook haar organisatie substantiële stappen zet richting een andere inrichting van de zorg. In een paar jaar is PsyQ Online met 18.000 cliënten en 40 medewerkers gegroeid van een start up naar een scale up. “Het uitgangspunt is 100 procent online klinische GGZ”, legt De Kruif uit. “Dat wil zeggen: geen face to face-contact meer en geen kantoor. Patiënten houden via een app een dagboek bij dat iedere dag bekeken wordt door behandelaren. Die kunnen die informatie direct toepassen in de therapie.”

De flexibele inzet van behandelaar, de therapeutische relatie of het stellen van de diagnose zijn geen struikelblok voor een volledige onlinebehandeling. De regels rond het voorschrijven van medicatie zijn dat mogelijk wél. “De medicatiewet maakt volledige online werken onmogelijk”, aldus De Kruif. “Je moet iemand persoonlijk gezien hebben in de behandelkamer om medicijnen te mogen voorschrijven. Het gedoogbeleid dat tijdens corona is ingezet, loopt in juni af. Het vinden van een structurele oplossing is een taai proces.” De Kruif blijft niettemin geloven in de eigen aanpak. Naast de behandeling van angst, trauma en depressie wil PsyQ Online het behandelaanbod uitbreiden met onder meer een vrouwenpoli en schematherapie.

Zelf aan de slag

Met de Health CatchUP’s willen BeBright en de Dutch Health Hub het innovatievermogen van de zorg vergroten. Dat betekent dat deelnemers geacht worden om zelf de hand aan de ploeg te slaan. Sjoerd Emonts van BeBright: “Geen lange monologen die snel wegzakken. De deelnemers gaan onder begeleiding aan de slag met vragen uit de praktijk. Ervaringen uitwisselen werkt inspirerend. En je bent als deelnemer tegelijkertijd bezig met het oplossen van innovatievraagstukken binnen je eigen organisatie.”

Op 24 maart bespraken de deelnemers dan ook elkaars vraagstukken rondom het centrale thema. Aan verschillende tafels en in verschillende rondes werden ervaringen, leerlessen en tips uitgewisseld. “Deelnemers gingen ook daadwerkelijk met concrete tips naar huis om het morgen anders te kunnen doen”, aldus Emonts

Aanmelden en meer informatie over de volgende Health CatchUP

Doorontwikkelen is ook wat BeBright en Dutch Health Hub doen met de Health CatchUPs. De tweede editie op 16 juni stelt de vraag centraal hoe de eindgebruiker te betrekken bij zorginnovatie. Het grootste gevaar is immers dat we de nadruk leggen op de technologie zelf en niet op de problemen die moeten worden opgelost of op de waarde die een innovatie zou moeten leveren.  Alleen de eindgebruiker kan het probleem helder aangeven waar een bepaalde technologie de oplossing voor kan zijn.

Health CatchUP #2 is op 16 juni van 16.00 tot 20.00 uur in de Jaarbeurs in Utrecht tijdens de Dutch Health Week. Kijk voor meer informatie over het programma of de hele reeks op Dutch Health Hub. Of neem contact op met Sjoerd Emonts of Jiska de Wit.

Meld je aan!

 

Over de Health CatchUPs

Om het innovatievermogen van de zorg te vergroten, organiseren BeBright en de Dutch Health Hub dit jaar de Health CatchUPs. Deze reeks bijeenkomsten gaat deelnemers inspireren en toerusten om zelf aan de slag te gaan met innovatie. De bijeenkomsten, die gehouden worden op donderdagen van 16.00 tot 20.00 uur in de Jaarbeurs in Utrecht, hebben steeds een ander innovlogo catchupatiethema. De Health CatchUPs richten zich op bestuurders en managers betrokken bij (digitale) zorgvernieuwing, zoals CIO’s, CMIO’s, CNIO’s en innovatiemanagers. De tweede bijeenkomst vindt plaats op 16 juni aanstaande! Ben jij er ook bij