+31(0)30 88 879 27 office@bebright.eu

Op 23 maart jl. heeft in Amsterdam het eerste Internationale Dance & Creative Wellness Forum plaatsgevonden, met als doel in gesprek te gaan over hoe dans kan bijdragen aan gezondheid en wellbeing. De dag met deelnemers uit heel Europa stond in het teken van kennisuitwisseling, brainstormen, delen van concrete ervaringen en best practices over dans als een medium voor gezondheid en welzijn. Hierbij was er vooral aandacht voor danstherapie voor patiënten met Parkinson, M.S. en Alzheimers en dementie, waar momenteel al veel ervaring mee is bij de deelnemers van het Forum, waaronder Het Nationale Ballet.

Philip Idenburg verzorgde een keynote en ging met de deelnemers in gesprek over innovatie in de zorg en de rol van complementaire zorg in het verbeteren van de kwaliteit van leven van deze patiëntgroepen. We zien het belang van bewegen en dans al vanuit het Blue Zones onderzoek (Buettner, 2008), waarin lessen worden getrokken van de mensen in de wereld die het langst leven. In zijn boek ‘Ultra Longevity’ (2007) noemt Dr. Mark Liponis, medisch directeur van Canyon Ranch, dans als een van de zeven pilaren voor een lang leven. Het ritmische aspect biedt gezondheidsvoordelen op fysiek, neurologisch en emotioneel niveau.

Vanuit een holistische en integrale kijk op gezondheid en zorg is het duidelijk dat de voordelen van zowel de fysieke als de mentale inspanning van dans gepaard gaan met een groter geluksgevoel, plezier, vreugde en zingeving. Tegelijkertijd vindt er momenteel op verschillende plekken in de wereld onderzoek plaats om te kijken of het naast de ervaren kwaliteit van leven ook effect heeft op de progressie van de ziekte. Zo doet onder andere Harvard hoogleraar Rudolph Tanzi onderzoek naar combinaties van traditionele en complementaire geneeskunde. Hij schreef o.a. het boek Superbrein, over de kracht van hersenen en geest, en was te gast bij het congres ‘Alzheimer: The Future of Brain Health’ dat BeBright vorig jaar samen met Fred Matser organiseerde. Bij Alzheimerpatiënten kan ook muziek als “blikopener” dienen van het geheugen en kan het vergeten herinneringen hiervan naar boven halen, zo bleek ook uit de indrukwekkende documentaire “Alive Inside: A Story of Music and Memory,” geregisseerd en geproduceerd door Michael Rossato-Bennett in 2012.

Met het stijgende aantal chronisch patiënten en kwetsbare ouderen groeit de aandacht voor integrale zorg en complementaire zorginterventies en neemt het belang van onderzoek naar de werkelijke effectiviteit van dit soort interventies toe. Voorbeelden van complementaire interventies in de gezondheidszorg zijn homeopathie, acupunctuur, natuurgeneeskunde, muziektherapie, hypnotherapie en mind-body interventies zoals mindfullnesstherapie. Het gaat dus om veel verschillende typen zorg en behandelwijzen, die allemaal buiten het domein van de reguliere biomedische zorg of behandeling vallen en hierop aanvullend dan wel ondersteunend kunnen zijn.

De danswereld heeft tijdens Het Creative Dance & Wellness Forum een eerste stap gezet in het creëren van bewustzijn ten aanzien van het belang van muziek en dans voor het welzijn van mensen. Vaak wordt vanuit persoonlijke betrokkenheid geprobeerd een bijdrage leveren aan het leven van die groeiende groep kwetsbare ouderen en chronisch zieken. Onderzoek dat momenteel wordt opgezet moet op termijn bewijzen of, en zo ja hoe, deze interventies bijdragen aan de kwaliteit van leven en zorg naast het reguliere zorg- en welzijnsaanbod.