In Zorg Enablers geven wij jaarlijks een overzicht van technologische ontwikkelingen in de gezondheidszorg die bijdragen aan het versterken van het innovatievermogen van onze zorgprofessionals en -organisaties. Begin oktober verzorgden wij op het Games for Health Europe congres een workshop over de rol van technologie in het ‘Verzorgingshuis van de Toekomst’.  

Al eerder schreef BeBright over de toekomst van de verpleegthuiszorg. Nieuwe technologieën en toepassingen bieden volop kansen om de verpleeghuiszorg te verbeteren en anders in te richten. Tijdens de workshop ‘Het Verzorgingshuis van de Toekomst’ stonden we met deelnemers allereerst stil bij de belangrijkste trends en ontwikkelingen voor de toekomst van zorg en ondersteuning van ouderen en kwetsbaren. Op basis van concrete voorbeelden werden technologische ontwikkelingen nader uitgelicht. De lijst van mogelijke technologische innovaties in de verpleeghuiszorg is immers lang en groeit nog altijd. Met creatieve werkvormen gingen deelnemers aan de slag over de (gewenste) rol van technologie in de verpleeghuiszorg. Het gaat immers niet over het introduceren van de technologie als zodanig, maar om de wijze waarop de technologie daadwerkelijk waarde toevoegt voor de gebruikers: cliënten/patiënten en zorgprofessionals. “Technologie is een kritische enabler, maar slechts 10% van het innovatieproces.1 ​De deelnemers gingen naar huis met concrete handvaten om aan de slag te gaan met hun eigen innovatievermogen.

Meer technologische innovatie?
Momenteel werken we aan de realisatie van Zorg Enablers 2020. Hiervoor zijn wij op zoek naar de laatste inzichten en interessante nieuwe innovaties. Laat het ons vooral weten!

Al eerder meer weten over technologische innovaties in de gezondheidszorg? Kijk dan op www.zorgenablers.nl of downloadt gratis eerdere versies van Zorg Enablers hier. Neem contact op met Philip Idenburg of Sjoerd Emonts voor het verkennen van de mogelijkheden van een workshop of key-note op uw event.

 

  1. J. Idenburg, M. van Schaik, et al. Diagnose Zorginnovatie. 2013