+31(0)30 88 879 27 office@bebright.eu

De toekomst van onze kinderen begint op school, en een goede lunch is daarbij essentieel. Onderzoek heeft aangetoond dat een gezonde lunch niet alleen de fysieke gezondheid van kinderen bevordert, maar ook hun schoolprestaties verbetert. Het bevordert een gezonde levensstijl, stimuleert het concentratievermogen, en draagt zelfs bij aan latere successen in het leven1,2. Kortom, een gezonde lunch op school is niet alleen goed voor het welzijn van de kinderen, maar ook een investering in de volgende generatie. Het is hoog tijd voor een nieuwe – groenterijke, relaxte en sociale – lunchcultuur op school!

Steeds meer scholen bieden lunch aan, mede dankzij het nationale programma Schoolmaaltijden, en de belangstelling neemt toe. Maar scholen missen vaak overzicht van de mogelijke lunchconcepten, waardoor het maken van geïnformeerde keuzes over het kiezen van een lunchconcept lastig is. De conceptenkaart helpt scholen bij het kiezen van een passend concept. De kaart is tot stand gekomen in co-creatie met aanbieders en betrokkenen vanuit beleid en wetenschap. In de zomer van 2022 zijn de eerste stappen gezet, en de afgelopen maanden is de kaart uitgewerkt tot een product. Momenteel staan er 13 lunchinitiatieven op de kaart, gecategoriseerd op basis van verschillende indicatoren, zoals capaciteit, logistiek en financiën. Naast de overzichtskaart heeft elk initiatief een individuele conceptenkaart ingevuld, voorzien van specifieke informatie over het initiatief.

Wij vinden het een zeer mooi initiatief voor scholen omdat zij zelf de regie kunnen houden om te kijken welke organisatie er bij hen past. En het kost een school minder tijd om zich te verdiepen in de “jungle ”van aanbieders.
– Manette Sinnema, Directeur Brood&Spelen

Experimenteren
Samen met de gemeente Utrecht testen we het gebruiksgemak van de kaart binnenkort op scholen. Gemeente Utrecht wil meer scholen voorzien van een gezonde en duurzame lunch en gebruikt de conceptenkaart om de beschikbare leveranciers te presenteren. De bevindingen dragen bij aan het verfijnen van de kaart, zodat deze nog beter aansluit op de behoefte van de scholen. 

Voorwaarden voor verandering
Het overzicht van lunchaanbieders markeert een grote vooruitgang. Maar verandering komt niet vanzelf en een daadwerkelijke verandering in de lunchcultuur op scholen vereist meer. Volgens een studie van Trendbureau Drenthe moeten een aantal basisvoorwaarden worden vervuld om tot succesvolle schoollunches te komen3.

1. Uniformiteit: Voor het stimuleren van kansengelijkheid is het nodig dat schoollunches op álle scholen worden aangeboden, voor álle kinderen. Dit voorkomt schaamte, uitsluiting en stigmatisering en maakt een schoollunch toegankelijk voor zoveel mogelijk leerlingen.
2. Duurzame organisatie: Scholen fungeren slechts als locatie voor de maaltijden. Het is cruciaal dat er genoeg mensen en faciliteiten beschikbaar zijn. Ook moet er verantwoordelijke zijn voor de organisatie om te voorkomen dat scholen overbelast raken.
3. Duurzame financiering: Financiering op korte termijn brengt onzekerheid mee en remt investeringen. Structurele financiering, samengesteld uit publieke middelen, private investeringen en een ouderbijdrage, is essentieel om continuïteit te waarborgen.
4. Gezonde maaltijden: Momenteel ontbreken specifieke standaarden voor de kwaliteit van schoolmaaltijden, wat kan leiden tot ongezondere voeding. Een nadruk op gezonde maaltijden bevordert het welzijn en de ontwikkeling van kinderen.

Op weg naar een Nieuwe Lunchcultuur in Nederland
De lunchbeweging is een initiatief van Rabobank, GroentenFruitHuis en BeBright. We streven naar een nieuwe lunchcultuur, waar iedereen groenterijk, relaxt en sociaal kan lunchen. Dit vraagt om structurele verandering van de omgeving, zodat deze gezonde norm gemeengoed wordt. Naast scholen wordt ook de werkomgeving gezien als een ideale plek voor deze verandering. In de afgelopen twee jaar hebben we met zo’n 80 partners samengewerkt en uiteenlopende activiteiten ontplooid om de nieuwe lunchcultuur te promoten.

Lees hier verder of neem contact met ons op
Benieuwd naar de conceptenkaart? De algemene kaart en de kaarten van leveranciers zijn hier te downloaden. Het doel is om alle initiatieven op de kaart te zetten. Heb jij een initiatief? Of ken je er een die nog niet op de kaart staat? Laat het ons weten!

Wil je meer weten over lunchbeweging of wil je meedoen? Bekijk onze website, www.nieuwelunchcultuur.nl, voor meer informatie. Of neem contact op met Marjolein Geurts of Loïs Lutterman

Waar wij opdrachtgevers in de VVT bij helpen
Wij helpen onze opdrachtgevers in de VVT voorbereiden op de toekomst en helpen om verandering in de praktijk te brengen. Samen met hen gaan we aan de slag met transformatieopgaven:

Visie, strategie & transformatie
Innovatie & digitalisering
Mens & ontwikkeling
Preventie & gezondheid
Analyses, inzichten & regiobeelden
Wonen en zorg & zorgvastgoed
Samenwerking & netwerken
Realisatie

Bronnen

  1. Gezonde Leefstijl Op School
  2. Lundborg et al. (2022), Long-term effects of childhood nutrition: Evidence from a School Lunch Reform
  3. Trendbureau Drenthe, voorwaarden voor kansrijke schoolmaaltijden

Interessant artikel? Meld je dan hier aan en ontvang elke 2 maanden de BeBright nieuwsbrief.

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact op!